Søvnpolitik
Vigtigt at vide:
I Kernehuset skal du blot sørge for at dit barn har skiftetøj og udetøj med efter vejret.
Vi sørger for bleer, hagesmæk, klude, solcreme, creme til andet m.m.
Åbningstider
Kontakt os
Vuggestuen Kernehuset
Dr. Margrethes Vej 3
6200 Aabenraa
Tlf. 73 76 85 41
Email: emha@aabenraa.dk
Søvn politik i Vuggestuen Kernehuset
”Jeg plejer at sige, at et barn har sovet tilstrækkeligt, når det er udhvilet. Hvis man skal stå og ruske sit barn om morgenen for at vække det, så ved vi jo inderst inde godt, at det ikke har fået nok søvn” Citat fra søvnforsker Søren Berg.
I det seneste år har vi oplevet flere henvendelser fra forældre vedrørende børns søvn. Dette har medvirket til at personalegruppen har ønsket at vi har en fælles politik i hele Kernehuset. Vi har taget udgangspunkt i den viden/forskning der findes og de oplevelser og erfaringer vi har fra vores hverdag.
Forskningen viser i dag, at mange børn sover alt for lidt. Børn i alderen 0-3 år har følgende behov:
- Det 2-12 måneder gamle barn har behov for 9-12 timers nattesøvn og 2-4,5 timers dagssøvn.
- Det 1-3 årige barn har behov for 10-11 timers nattesøvn og 2 timers dagssøvn
En sund søvnrytme bliver tilrettelagt i barndommen, og den betyder alverden for barnets fysiske og psykiske sundhed. Mangel på søvn kan skabe flere konflikter, gøre de små ekstra støjende og sarte, mindre modtagelige for læring, mindre modstandsdygtige over for sygdom og mere disponerede for overvægt.
En god middagslur er afgørende for barnets velbefindende. Det giver barnet tid og ro til at rydde op i dagens indtryk, og den kan forbedre barnets nattesøvn, fordi barnet får mere ud af sin dag og bliver mere naturlig træt om aftenen. Børn bliver gladere, leger bedre, har færre konflikter og har mere overskud til at være selvhjulpne. Hvorimod en forkortet middagslur kan give overtrætte, overgearede og stressede børn.
Ofte regner forældre med, at en forkortet middagslur giver nemmer indsovning om aftenen, men i stedet kan det stik modsatte ske, da en afbrudt søvn kan ødelægge hele eftermiddagen for barnet og gøre det overtræt og uroligt, så det bliver næsten umuligt for barnet at finde ro ved sovetid. Børn kan ikke sove på forskud eller spare op på søvnkontoen, men i stedet har de behov for at sove, når de er trætte.
Søvnpolitik for Vuggestuen Kernehuset.
- Som udgangspunkt vækker vi ikke børnene, da de skal have lov til at sove til, de vågner af sig selv. Vi vil gerne prøve at ae barnet på kinden efter minimum 1½ times søvn, hvis jeres barn stadig sover. Hvis barnet ikke viser tegn på at vågne, vurderer vi, at barnet skal have lov til at sove lidt længere.
- Børnene sover så vidt det er muligt udenfor.
- Hvis barnet aldersmæssigt har brug for formiddagslur og eftermiddagslur får de selvfølgelig lov til det. Vi notere tidsrum for søvn ved de børn der sover 2 gange, ved børn der kun sover 1 gang sætter vi et kryds hvis barnet har sovet. Vores erfaring er, at der fra forældrenes side kan være meget fokus på hvor længe børnene sover. Vi hører ofte ”det var ikke længe du har sovet i dag” eller ”det var en lang lur, bare du så vil sove i aften”, og dette kan være medvirkende til at skabe nogle ubevidste negative forventninger til barnet.
- Børn bliver taget op efter ca.½ time hvis de virker urolige og stadig ikke sover.
- Vi vil gerne gå i dialog med forældrene, når barnets søvn afviger fra barnets faste rytme. Dette gælder både barnets søvn i Kernehuset og barnets nattesøvn hjemme.
Søvndyssende tips til forældre.
- For at sove godt og sundt skal barnet tankes ordentligt op med kærlighed, ro, nærvær, tryghed til natten. Følg samme hyggelige ritual hver aften.
- Sluk fjernsynet/compurter/I-pad i god tid før sengetid. Dels skaber det uro – dels vænner du dit barn til en mental sovepille. Børn skal lære at finde ro i sig selv.
- Barnet sover bedst i 18-19 grader i et udluftet, rent og ryddeligt rum.
- Det er helt normalt – for både børn og voksne – at vågne fire-fem gange hver nat. Lær barnet at genfinde roen i sig selv. Lad være med at tage barnet op eller snakke til det, men lad det mærke, at du er der. For eksempel ved at ae det blidt på kinden.
- Nogle børn og voksne sover allerbedst alene.
- Mørkerædde børn kan have brug for en lille vågelampe, men vær opmærksom på, at lys forstyrrer søvnen og hormonproduktionen.
- Spis tidligt. Barnet må ikke være sultent eller tørstigt, når I putter, men man sover heller ikke godt på en stopfuld mave.
- Overhold en fast sengetid. Det styrker barnets indre ur og giver mere dyb og rolig søvn.
- I behøver ikke være musestille, når barnet er puttet. Lyden af mor og far, der pusler omkring skaber tryghed.
- Nye sovetider skal indføres gradvis, med 10-15 minutter ad gangen. Regn med, at det tager en uge at flytte barnets faste søvnrytme med ét kvarter.
Information
Vuggestuen Kernehuset
Dr. Margrethes Vej 3
6200 Aabenraa
Tlf. 73 76 85 41
Email: emha@aabenraa.dk
En del af: